αθλητική σου απόδοση.
Υπάρχουν εννέα βασικά σημεία τα οποία αν τα υιοθετήσει κανείς είναι αποδεδειγμένο ότι θα συνεισφέρουν στη μεγιστοποίηση της απόδοσης του και στην επιτυχία του στον αθλητισμό. Και τα εννέα μπορούν να διδαχτούν και να βελτιωθούν μέσω τεχνικών και επανάληψης. Το σημαντικό είναι όλα αυτά τα οποία βοηθούν στο να κάνει κανείς ρεκόρ στον αθλητισμό βοηθούν επίσης, και συμβάλλουν στο να επιτύχουμε και σε διάφορα άλλα πράγματα στη ζωή μας σε όλα τα επίπεδα.
Προκειμένου λοιπόν και εσείς να μεγιστοποιήσετε την αθλητική σας απόδοση:
Δείτε την προπόνηση και τον αγώνα σαν ευκαιρία να ανταγωνιστείτε τον εαυτό σας και να μάθετε από τις επιτυχίες αλλά και τις αποτυχίες σας.
Επιδιώκετε τη συνεχή βελτίωση και όχι αναγκαστικά την τελειότητα, ώστε να μην απογοητεύεστε και εγκαταλείπετε εύκολα.
Οι προσεκτικά τοποθετημένοι βραχυπρόθεσμοι ρεαλιστικοί στόχοι είναι προάγγελος ενός επιτυχημένου μακροπρόθεσμου στόχου. Δουλέψτε πάνω σε αυτή τη βάση.
Να θυμάστε πάντα ότι δεν είστε μόνο αθλητές, αλλά και μέλη οικογένειας, φίλοι, συναθλητές και πολλά άλλα. Όσο θετικότερες είναι αυτές οι σχέσεις στη ζωή σας τόσο καλύτερα.
1.5. Χρησιμοποιήστε θετικό αυτό-διάλογο
Ακόμη και στις πιο δύσκολες καταστάσεις η παρακίνηση από τον ίδιο μας το εαυτό είναι ο πιο ενθαρρυντικός υποστηρικτής μας. Εκλογικεύστε και μετατρέψτε τις αρνητικές σκέψεις σε θετικές.
Ακόμη και κατά τη διάρκεια ενός τραυματισμού οι έρευνες δείχνουν ότι οι αθλητές που χρησιμοποίησαν νοερή απεικόνιση επανήλθαν πολύ πιο γρήγορα στην αρχική φυσική τους κατάσταση από αυτούς που δεν χρησιμοποίησαν τη συγκεκριμένη τεχνική.
Αποδεχτείτε το γεγονός ότι το άγχος είναι κομμάτι του αγώνα. Στόχος του αθλητή είναι να δουλέψει με τέτοιο τρόπο ώστε να το κάνει διευκολυντικό και να αποδώσει καλύτερα.
Ελέγξτε το θυμό σας αποτελεσματικά και μετατρέψτε τον σε ενέργεια και προς όφελος σας.
Συγκεντρωθείτε στο «εδώ και τώρα», και δουλέψτε ώστε να μπορείτε να απομονώνεται τους εξωτερικούς περισπασμούς.
Όλα τα παραπάνω μπορούν να γίνουν κομμάτι της εκπαίδευσης μας και να τα χρησιμοποιήσουμε για να ολοκληρώσουμε την προσωπικότητα μας ως αθλητές αλλά και ως άνθρωποι γενικότερα. «Μετρώντας» και αναγνωρίζοντας σε πιο επίπεδο βρισκόμαστε αρχικά, μπορούμε να ξεκινήσουμε τη δουλειά με τον εαυτό μας με στόχο να βελτιωθούμε.
Ψυχολόγος – Αθλητική Ψυχολόγος